Ziua veteranilor de război În organizarea Consiliului Local, Primăriei municipiului şi Direcţiei pentru Cultură, Educaţie, Creaţie şi Sport, la Casa de Cultură din Roşiorii de Vede, ieri,
de Ziua veteranilor de război s-au derulat o serie de activităţi menite a aduce un omagiu veteranilor care se mai află printre noi. Prezent la eveniment, primarul municipiului Roşiorii de Vede, Cristian Duică, a omagiat ataşamentul faţă de ţară, dârzenia, disciplina, simţul datoriei şi al onoarei militare, subliniind sacrificiul ostașilor români pentru ca generațiile actuale să trăiască într-o țară liberă, suverană și independentă.
”Dumneavoastră, veteranii de război roşioreni, sunteţi eroii de lângă noi, care v-aţi călăuzit viaţa şi conştiinţa prin respect pentru marile valori ale neamului românesc:onoarea, patriotismul, curajul şi demnitatea .Faptele dumneavoastră de vitejie sunt consemnate şi dezbătute în cărţile de istorie ale neamului, însă, mai mult decât atât, îmi doresc să cultivăm permanent sentimentul de mândrie naţională, astfel ca jertfa dumneavoastră şi a eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă, să rămână viu înscrise în mintea noastră şi cea a generaţilor viitoare”, a spus în mesajul său primarul Cristian Duică.
După mesajul adresat veteranilor de război, a urmat expozeul ”Eroi în viaţă”, prezentat de prof. dr. Florin Iordăchiţă, acordarea diplomelor de excelenţă şi premierea veteranilor de război din municipiu, festivităţile încheindu-se cu un moment artistic susţinut de solistul Ion Stângă, membru al trupei Euroton.
Ziua Veteranilor de Război a fost instituită în data de 29 aprilie 1902, de către Regele Carol I, pentru foştii luptători din Războiul de Independenţă (1877-1878), dar a reînceput a fi marcată pe 29 aprilie a fiecărui an printr-o lege data în octombrie 2007. La începutul anului 1990, în România trăiau peste 900.000 de veterani. În Roşiorii de Vede, mai sunt 29 de veterani în viaţă, din cei aproximativ 400 consemnaţi la promulgarea legii din 2007. |